Presentation
Dermatologi

Stark utveckling inom dermatologi

Publicerad 24 februari 2021

Sedan det bildades för 40 år sedan har Galderma utvecklats till ett av världens ledande läkemedelsbolag inom dermatologi. Stora satsningar sker på FoU för behandling av svåra hudsjukdomar, bland annat atopisk dermatit och prurigo nodularis. Dessutom investerar Galderma två miljarder kronor i sin verksamhet i Uppsala.

Baldo Scassellati Sforzolini, Global Head
of Research & Development på Galderma.

Galderma har verksamhet i cirka 100 länder och är idag världens största oberoende dermatologiska läkemedelsföretag. Företaget står på tre ben: receptbelagda läkemedel mot hudsjukdomar, estetiska produkter som fillers, biostimulatorer och botulinumtoxiner samt konsumentprodukter.
– Vi har omfattande forskning och utveckling inom alla tre affärsområden och ett nära samarbete med andra aktörer, som akademin, sjukvården och myndigheter. Visionen är att kontinuerligt bidra med innovativa, säkra och effektiva behandlingar inom alla tre av våra områden, berättar Baldo Scassellati Sforzolini, Global Head of Research & Development på Galderma.
Baldo är läkare med en klinisk bakgrund inom oftalmologi och neurologi och har även lång erfarenhet från läkemedelsbranschen. Han drogs till Galderma just för den innovativa andan och gedigna förankringen i forskning, där stora resurser satsas globalt på företagets FoU. Att ta ett möjligt läkemedel från idéstadiet till färdig produkt är en komplex och omfattande process som kan ta många år och kosta mångmiljardbelopp.

Nytt flytande neurotoxin
Ett preparat som nu befinner sig i fas III av de kliniska studierna, med över 1 900 patienter globalt, är ett flytande neurotoxin mot bekymmersrynkor och fina ögonlinjer. Det har utvecklats av Galderma Centre of Excellence i Uppsala.
– Den estetiska verksamheten är en spännande och snabbväxande marknad. Vi är mycket stolta över den utveckling som sker i Uppsala, med ett väldigt tydligt patient- och säkerhetsfokus och en rad flaggskeppsprodukter som används över hela världen, säger Baldo.

Helena Åsbrink, chef för Operations på Galderma i Uppsala.
Helena Åsbrink, chef för Operations på Galderma i Uppsala.

Satsar på Uppsala
Anläggningen i Uppsala utökas nu kraftigt, med ny produktionsanläggning. Galderma satsar över 2 miljarder kronor och kommer att under de närmaste åren tredubbla produktionsvolymerna och förstärka FoU med 20 procent.
– Vi gör nu en jätteinvestering för nästa generations estetiska produkter, injektionssystem och teknologi. Det är enormt roligt att den sker i Sverige. Hela det life science-kluster som finns i Mälardalsområdet stärks, säger Helena Åsbrink, chef för Operations på Galderma i Uppsala.
Förutom FoU och produktion bedriver Galderma i Uppsala också utbildning för legitimerad sjukvårdspersonal inom anatomi och injektionsteknik. Över 25 000 personer globalt deltar varje år.
Investeringen innebär att företaget ska nyanställa 120 personer under de kommande två åren. Man söker allt från experter på regelverk till biokemister, kemister och processingenjörer, berättar Helena.
– Galderma i Uppsala är ett nav för den estetiska industrin och det finns en fantastisk kompetens på företaget. Nu finns chansen att vara med på den här resan och driva utvecklingen.

Galderma

Galderma grundades 1981 och är världens största självständiga läkemedelsföretag helt dedikerat till dermatologi. Företaget är verksamt i cirka 100 länder och har en omfattande portfölj bestående av receptbelagda läkemedel, estetiska produkter och konsumentprodukter för hudvård. Galderma är ledande inom FoU och tillverkning av säkra, effektiva och evidensbaserade produkter för hudsjukdomar och hudvård. Nu görs en stor satsning på Galdermas anläggning i Uppsala.

Vill du veta mer?
Läs mer på www.galderma.com


Är du hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt?

Denna sida är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt. Klickar du "Ja" nedan så godkänner du att du får ta del av annonser och innehåll om läkemedel. Klickar du "Nej" så skickas du till vår karriärtidning för läkare "Framtidens Karriär - Läkare"